EFWEX
03:11
11-03-2016

Vakbeurs voor parket, laminaat, vinyl en houten wandbekleding

In 2014 vond de eerste editie plaats van EFWEX (European Floor & Wall Exhibition), het driedaags internationaal ontmoetingsforum voor de sector van vloeren, gevelbekleding en afwerkingsproducten. In totaal kwamen 3600 professionele bezoekers langs, waarvan 16 % internationale bezoekers uit 24 verschillende landen.

EFWEX 2016 : van 13 tot 15 maart in Flanders Expo Gent

Kruispunt van innovaties
Er zijn maar weinig deelsectoren van de ‘bouw’ waar zoveel innovaties elkaar in snel tempo opvolgen. In alle segmenten van de branche duiken voortdurend nieuwe technologieën op die leiden tot nieuwe technieken. EFWEX 2016 mag dan ook beschouwd worden als een ‘rustmoment’, ontmoetingsplaats waar de vakman of de voorschrijver rustig kan grasduinen doorheen al die nieuwigheden.

“De formule is dezelfde gebleven als in 2014”, vertelt Filip De Ridder, beursdirecteur EFWEX 2016. “Uit onze evaluaties met de sector en onze enquêtes bij bezoekers bleek dat we op het goede spoor zaten. De belangrijkste verbetering is eigenlijk de catering. Bezoekers mogen zich aan een verfijnder aanbod verwachten en de snacks en dranken zullen in alle hoeken van de beurshal te verkrijgen zijn.”

Internationale invalshoek
Net zoals de vorige editie heeft de beursorganisatie voor Flanders Expo gekozen omwille van de gemakkelijke bereikbaarheid, vlotte invalswegen en de geringere fileproblemen. Flanders Expo is een gevestigde waarde in het beurslandschap met een goede infrastructuur en dat kan enkel en alleen de buitenlandse bezoekers tegoed komen. “De Europese en internationale invalshoek van de beurs is bewust gekozen. Uiteindelijk stelt iedereen vast dat er al bij al niet zo veel Belgen, Nederlanders en Fransen zijn die Domotex in Hannover bezoeken. Tegelijk is er echt wel nood aan een forum en een vakbeurs waar de focus duidelijk op parket, laminaat en LVT ligt. We hopen bovendien ook heel wat zogenaamde voorschrijvers (architecten, interieurdesigners) over de vloer te krijgen. Zij kunnen op EFWEX 2016 namelijk alle nieuwe trends en oplossingen zien op dit vlak, aangevuld met houten gevelbekleding en wantbekleding voor interieurs. Plaatsers en interieurinrichters zullen dan weer heel wat info kunnen verzamelen over de nieuwste evoluties op vlak van lakken, oliën, lijmen voor parket”, vertelt Filip De Ridder.

Wie zijn de exposanten?
Onder de exposanten treffen we in de eerste plaats fabrikanten, importeurs, verdelers en groothandels aan uit volgende sectoren: parket, laminaat, vinyl, LVT, kurkvloeren, bamboevloeren, chemie voor vloeren, houten gevelbekleding, houten terrasvloeren en professioneel werkgereedschap voor vloerenplaatsing en schrijnwerkerij. Naast producenten en verdelers van machines voor de houtsector, parketvervaardiging en –afwerking, nemen verschillende specialisten in automatisatie en efficiënte houtverwerking en vloerenproductie deel aan de beurs. En dan zijn er uiteraard de beroepsfederaties en vakverenigingen, certificeringsorganismen en de toonaangevende media in de branche.

Verwachtingen hoog gespannen

BJ Parket
Bij BJ Parket is de deelname aan EFWEX 2016 een weloverwogen keuze met een dubbele doelstelling: het bedrijf wil met name een aantal nieuwe producten voorstellen en zoekt vooral contact met buitenlandse prospecten. Het topargument om deel te nemen is dan ook het internationale karakter van de beurs. “Indien het om een uitsluitend nationaal evenement zou gaan, zouden we niet deelnemen”, getuigt Steven Otte van BJ Parket. Hier verwacht men dan ook nog meer buitenlandse bezoekers. Sterke troeven zijn voor BJ Parket nog de “nabijheid en de bereikbaarheid, evenals de typische focus op parket”. Voor dit bedrijf is de Benelux markt erg belangrijk.

Lamett
Lamett komt naar de beurs om aan klantenbinding te doen maar vooral om één specifiek product in de verf te zetten. Wat dat zal worden, blijft nog even een verrassing. Waarom op EFWEX 2016? “Alle belangrijke spelers uit de vloerbranche zullen er aanwezig zijn. Dus we kunnen er zeker niet ontbreken”, aldus Lien Heirwegh bij Lamett. Voor Lamett is dit de eerste deelname aan EFWEX. Het feit dat België en Nederland voor het bedrijf belangrijke afzetmarkten zijn, heeft meegespeeld in de beslissing om deel te nemen.

Mapei
Thierry De Coster is Area Manager bij MAPEI Benelux. De Italiaanse bouwchemiereus kon niet ontbreken op de beurs, vertelt hij. “EFWEX is voor ons de enige vakbeurs in de Benelux die volledig focust op parketvloeren en andere houten vloerbekledingen. Het is dus een niet te missen evenement. MAPEI is bovendien marktleider in België en het spreekt voor zich dat we dan op deze beurs moeten zijn. De parketteurs verwachten het niet anders. Het wordt ook de ideale gelegenheid om onze klanten en bezoekers kennis te laten maken met een aantal nieuwe producten. Zo lanceren we er nieuwe producten voor houten buitenvloeren: onder andere een ontgrijzer voor terrasvloeren en ook een terrasolie.

We zetten dan ook alles op alles om voor deze beurs mooi uit te pakken. Bezoekers zullen er een heel mooie stand ontdekken met al onze producten mooi uitgestald. Kortom: we kijken er naar uit!”

Fire-Proof
De Antwerpse firma Fire-Proof specialiseert zich in het brandvertragend behandelen van houten gevels met de nodige afwerkingslaag en het brandvertragend behandelen van parketvloeren, en dit steeds volgens de Europese normen..

“Op EFWEX gaan we ons voornamelijk focussen op onze BURNSTOP®-AFTERCARE producten en op onze autoclaaf activiteit. Alle houten gevels in België die hoger zijn dan 10 meter of die gebruikt worden in publieke gebouwen zijn volgens de Europese wetgeving verplicht om minimaal een B, s3-do classificatie te hebben; onze autoclaaf activiteit behandelt het hout zodanig dat het aan die normen (of beter) voldoet. Onze AFTERCARE-producten behandelen door middel van een spray reeds geplaatste houten gevels, papier, riet, textiel, karton, kerstbomen, kunststof planten, maar ook eiken parketvloeren. Daarnaast zullen we ook het product PELICOAT aan de bezoekers voorstellen. Dit is een water- en vuilafstotend afwerkingsproduct dat ervoor zorgt dat onze brandvertragende producten ook daadwerkelijk in het behandelde hout blijven en op die manier een maximale bescherming bieden”, vertelt Bart Van Herreweghe. “We nodigen iedereen dan ook uit om op de stand van Fire-Proof deze producten te komen ontdekken en de theorie aan de praktijk te toetsen.”

Tekst: Isabel Boons   Beeld: EFWEX

Interieurbouw online partners

Corrado del Rosso argent alu