sealtec homag
00:49
08-05-2016

Nieuwe technologie lost minpunt van lasertechniek op

Nieuwe lasertechnologie belooft kwaliteitsvolle resultaten en een nulvoeg. In de praktijk moet je echter rekening houden met de slijtage van de voegfrezen. Homag heeft daar met sealTec een oplossing op gevonden en garandeert water –en warmtevastheid van de kantenbanden.

Er zijn op de kantenbandenmarkt veel nieuwe ontwikkelingen. Zo is iedereen ondertussen op de hoogte van de opgang van de lasertec-kantenbanden, die tijdens de extrusie van de kantenband een polymeercoating krijgen. Die coating wordt vervolgens geactiveerd door oscillerend laserlicht of door warme lucht. Wanneer de kantenband de nodige energie ontvangt, zal de polymeercoating vervolgens in het paneel trekken. Daardoor wordt de gereduceerd tot 0, 03 mm. Omdat de coating telkens dezelfde kleur als de kantenband heeft, spreekt men van een nulvoeg.

Theorie versus praktijk
Maar hoe zit het met de kwaliteit van deze lijmtechniek? Theoretisch zorgt ze voor dezelfde positieve eigenschappen als PU-lijm, maar in de praktijk moeten gebruikers rekening houden met de slijtage van de voegfrezen. Indien die ook maar een minimale beschadiging aan de paneeloppervlakte brengen, kan een dunne laag van 0, 3 mm ze niet meer dichtsmeren, terwijl PU-lijm dat wel doet. “Gelukkig heeft Homag hier iets op gevonden, ” zegt Nico Van Colen van Vens-Thiers Woodworking Machinery. “Alvorens de kantenband aan te brengen worden de spaanplaatporiën bij Homag verzegeld met een uiterst snel reagerende vloeistof: sealTec. Die stof garandeert dat er geen water meer in de poriën van spaanplaat of MDF binnen kan sijpelen. Het praktische minpunt van lasertechnologie wordt bijgevolg volledig weggewerkt.”

Tekst: Jeroen Schreurs Beeld: Vens-Thiers

Interieurbouw online partners

techtronic industriessolution xd