03:11
21-06-2016

Houten plafonds ook in moderne interieurs een echte hit

Wie oog heeft voor nieuwe interieurtrends heeft het ongetwijfeld opgemerkt: houten plafonds zitten in de lift. Wie houten plafondbekleding associeert met oubollige ‘planchetten’, is aan een update toe. Houten plafonds zijn niet langer alleen in landelijke interieurs een succesnummer, ook in een hedendaagse interieurinrichting vinden ze hun plaats. 

Hout als plafondbekleding biedt mogelijkheden in nieuwbouwprojecten maar kan ook bij renovatie een interessante oplossing zijn, bijvoorbeeld om een beschadigd plafond te verbergen, leidingen aan het zicht te onttrekken of de bestaande plafondhoogte aan te passen.

Gouden regel 
Voor het vakkundig en duurzaam gebruik van hout geldt een vaste basisregel: zolang je voor elke toepassing een geschikte houtsoort gebruikt en de plaatsingsvereisten voor de toepassing in kwestie naleeft, gelden er nauwelijks beperkingen voor het gebruik van hout. Afhankelijk van de toepassing die je op het oog hebt, moet de houtsoort bijkomend aan specifieke technische vereisten beantwoorden. Voor een plafond moet de houtsoort over een voldoende hoge dimensionele stabiliteit beschikken. Het is aangeraden om houtsoorten te gebruiken waarvan de ‘werking’ (uitzetting en krimp van het hout) maximaal 2,8 % bedraagt. Bij plafondbekleding spelen ook de kleur, de nerf (fijn, matig of grof), de draad (rechtdradig, kruisdradig, met onregelmatige draad enz.), de tekening (kwartiers, halfkwartiers of dosse) en de natuurlijke kenmerken van hout (kwasten, barsten enz. ) een rol. Een bijkomende vereiste is dat het zichtvlak van het hout zich gemakkelijk laat afwerken en onderhouden.

700-041-3

Ruime keuze
Voor het bekleden van plafonds beantwoorden vrijwel alle houtsoorten aan de gestelde kwaliteitsvereisten. Dat maakt dat je quasi oneindige keuzemogelijkheden hebt uit Europese en overzeese, bekende en minder of zelfs onbekende, ruim voorradige houtsoorten, al dan niet voorzien van een eco-label.

Voor welke houtsoort je kiest, hangt af van je smaak. Voor het bekleden van een plafond komen zowel massief hout als fineerhout, gefineerd plaatmateriaal en recuperatiehout – een nieuwe trend – in aanmerking.

Massief Europees eikenhout wordt vaak gebruikt in een landelijke interieurstijl. Daarnaast zijn ook grenen, vurenhout, wit Amerikaans eikenhout, tamme kastanjehout, western red cedar, hemlock en pin des Landes courant gebruikte houtsoorten. Maar ook houtsoorten zoals afrormosia, afzelia, beukenhout, bossé, dennenhout, elzenhout, esdoornhout, essenhout, faveira amargosa, gonçalo alves, ipé, iroko, itauba, jatoba, kersenhout, louro gamela, louro preto, mahoniehout, merbau, moabi, movingui, niové, notenhout, oregon,  Afrikaans padoek, Madagascar palissander, pau rosa, populierenhout, red meranti, sapelli, sipo, southern yellow pine, tasmanian oak, teak, tulpenboomhout, wengé en zebrano beschikken over de juiste kwaliteiten om als massieve of gefineerde plafondbekleding te worden gebruikt. Massief hout kan je gedurende zijn levensduur  diverse malen opschuren, een grondige opfrisbeurt, een ander type afwerking of een andere kleur geven. Heb je een voorkeur voor een specifiek houtpatroon van een houtsoort met een uitgesproken houttekening, dan zit je goed met fineerhout.

Plaatsing
Plafondhout (panelen of planken) maak je vast op de onderconstructie door middel van nagels, nieten of speciale clips. In een vochtige omgeving zijn roestvrije bevestigingsmiddelen noodzakelijk. Voor de onderconstructie worden meestal kepers of latten in naaldhout gebruikt. Het is aan te raden om het hout van de onderconstructie te verduurzamen volgens het procédé A2.1 (bescherming tegen aantasting door insecten en zwammen). Hou rekening met het aanbevolen houtvochtgehalte van het hout. Idealiter bedraagt dat 9% voor massieve houten panelen of planken en 7% voor stroken en panelen op basis van plaatmateriaal zoals spaanplaat of mdf.

810-013-2

Vochtige ruimtes
Mits je rekening houdt met enkele aandachtspunten kan een houten plafond perfect in vochtige ruimten zoals de keuken, de badkamer, een overdekt zwembad en de wasplaats worden geplaatst. Kenmerkend voor deze ruimtes zijn de aanzienlijke schommelingen van relatieve vochtigheid en temperatuur. Om plafondhout in vochtige ruimtes in perfecte conditie te houden, is het raadzaam om :
– Enkel stabiele houtsoorten zoals afzelia, ipé, iroko, itauba, mahonie Amerikaans, merbau en western red cedar met recht draadverloop te gebruiken.
– De breedte van de planken te beperken en/of de dikte te verhogen.
– Ruime tand- en groefverbindingen te voorzien of een veer te gebruiken.
– Open voegen te laten tussen de planken of panelen voor een optimale circulatie van de lucht.
– Het hout te bevestigen met behulp van een systeem dat ‘werking’ toelaat.

Beukenhout en het spinthout van grenen zijn af te raden voor plafonds in vochtige ruimtes. Deze houtsoorten zijn immers gevoelig voor donkere verkleuringen ten gevolge van blauwschimmel.

Afwerking & onderhoud
Door het plafondhout af te werken bescherm je het maximaal tegen vuil en rook. Je kan kiezen voor kant-en-klaar, reeds volledig afgewerkt hout. Natuurlijk kan je het hout ook laten of zelf afwerken na plaatsing. Een behandeling met olie geeft het hout een natuurlijk, mat uitzicht. Door het hout te vernissen, krijgt het een mat, satijn of hoogglanzend uitzicht. Bij vernis tekent zich een duidelijke trend af naar watergedragen vernissen die de kleur van het hout natuurgetrouw laten. Om het hout dekkend af te werken, heb je keuze uit diverse milieuvriendelijke verftypes. Met hedendaagse afwerkingstechnieken zoals borstelen, ceruseren, beroken of bleken geef je het hout een specifiek uitzicht.

kat_3_13

Gezond
Hout in binnentoepassingen, zoals plafondbekleding, draagt bij tot een gezond(er) binnenklimaat, zo blijkt uit een Finse studie. Hoe meer hout aanwezig is binnenin een woning, des te doeltreffender wordt de relatieve luchtvochtigheid gestabiliseerd.

Hout is een natuurlijk materiaal dat steeds aangenaam warm aanvoelt en zoals alle organische materialen trager en minder intensief opwarmt en afkoelt. Door de geringe geleidbaarheid is het temperatuurverschil tussen een houten plafond en zijn omgeving minimaal. Om een comfortabele temperatuur te bereiken en te behouden, is extra stoken niet nodig. Doordat hout geen statische elektriciteit oplaadt, trekt een houten plafond geen stof en vuil aan. Een houten plafond biedt ook een goede akoestische isolatie.

Voor meer informatie over houten plafonds kan je surfen naar www.hout.be of bellen naar de houtinformatielijn van Belgian Woodforum op het nummer 02 219 28 32, elke werkdag tussen 10 u en 12 u.

Tekst: Belgian Woodforum | beeld: Belgian Woodforum

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Interieurbouw online partners

MEWA Dynamic Shorts