02:10
05-06-2015

Gietvloeren: volledige en correcte informatie essentieel

Lifestyle magazines pakken graag uit met parket- en tegelvloeren, wielerploegen verspreiden de naambekendheid van laminaat onder het brede publiek. Gietvloeren zijn weliswaar niet onbekend, maar over de eigenschappen ervan heerst veel verwarring. Steppa (Kapellen), dat zowel vloeren legt als harsen levert, probeert die situatie te veranderen.

“De kwaliteiten en aandachtspunten van PU- en epoxy-gietvloeren raken slechts mondjesmaat bekend, niet alleen bij eindgebruikers, maar ook bij architecten,” zegt zaakvoerder Dirk Van Tricht. “Eigenschappen zoals elasticiteit, plasticiteit en doorscheursterkte worden gemakkelijk door elkaar gehaald. Wij maken dan ook veel werk van het bezorgen van grondige informatie en besteden er ook veel tijd aan.”

“We benaderen onze klanten zoals een goede kleermaker dit doet,” legt sales verantwoordelijke Thomas Verschueren uit. “Om hem een ‘tailor made’ eindproduct te bezorgen moeten we precies weten wat hij wil en welk budget hij daaraan kan besteden. “Binnen elk budget zijn er voldoende mogelijkheden. Bij het maken van keuzes moet een koper precies weten welke de voor- en nadelen zijn van bepaalde opties, welke risico’s sommige keuzes inhouden en wat hij kan verwachten tegen welke prijs. Als blijkt dat er geen goede verhouding is te vinden tussen verwachtingspatroon en budget zoeken we samen een oplossing. Een persoonlijke begeleiding voorkomt verrassingen.”

CE-gekeurde en VOS-arme materialen
Steppa werkt in de privésector uitsluitend met CE-gekeurde en VOS-arme (VOS = vluchtige organische stoffen). “Omdat een gietvloer ook na het uitharden nog VOS kan uitstoten en deze zich in besloten ruimtes kunnen ophopen, zouden deze vluchtige organische stoffen bij langdurige blootstelling niet alleen bij de vloerplaatsers, maar ook bij de gebruikers allergische reacties kunnen veroorzaken, licht klantenverantwoordelijke Sanne Van Tricht toe. “Met VOS-arme materialen bestaat dit risico niet. Wij vestigen hierop zelf de aandacht, omdat de doorsnee klanten het als vanzelfsprekend beschouwen dat vloermaterialen gekeurd zijn, terwijl dit in de praktijk niet altijd het geval is. We analyseren elke bouwplaats voor de start van de werken, volgen nauwkeurig de voorschriften van de technische fiches en geven altijd reinigingsadviezen mee. Zo voorkomen we het optreden van veel problemen.”

Breed gamma
Steppa kan deze service aanbieden omdat het niet alleen ruim dertig jaar ervaring op de teller heeft staan, maar ook de huidige, snelle technische ontwikkelingen op de voet volgt. Die expertise beperkt zich overigens niet tot klassieke PU- en epoxy-gietvloeren, maar omvat onder meer ook antistatische vloeren, chemisch resistente systemen, steentapijten en snelhardende vloersystemen. “Die snelheid is een noodzaak in bijvoorbeeld bedrijfskeukens en permanent belaste plaatsen zoals de controlezones van gevangenissen, waar non-stop personeel, politiemensen en advocaten, moeten kunnen passeren,” vertelt Van Tricht.

Groen(er)
Steppa schermt ook niet gemakkelijk met woorden zoals ‘duurzaamheid’ en ‘groen.’ “Je kunt natuurlijk niet ontkennen dat zelfs de herkomst van aardolie, een van de belangrijkste grondstoffen voor zowel PU- als epoxyharsen biologisch is. Maar de algemene perceptie van de groene terminologie is anders. Steppa werkt wel mee aan de ontwikkeling van vloerproducten in nagroeibare materialen. “Zoals schraaplagen op basis van harsen en natuurlijke vulstoffen en afwerkingen met bijvoorbeeld gemalen maïskolven of notenschelpen,” legt Dirk uit. “Die leveren zeer mooie vloeren op.”

“We brengen ons verhaal ook heel correct,” aldus Thomas. “Een aantal groene aspecten maakt het hele verhaal niet groen. Zo is er nog altijd isocyanaat nodig voor de uitharding. Je mag dit niet verdoezelen.”

Beeld:  Steppa

 

Lagen
Een PU-gietvloer bestaat in de meeste gevallen uit een primer, een schraaplaag, een gietlaag en één of twee toplagen. “De primer moet zorgen voor een goede hechting op de ondergrond. Die ondergrond kan verschillende vormen aannemen, tot en met vasttapijt,” vertelt Thomas Verschueren. “In de schraaplaag, waarvan de dikte varieert, werken we onder andere herstellingen, voegen en andere onvolkomenheden van de ondergrond weg. Daarna volgt de eigenlijke gietlaag. Die draagt de meeste eigenschappen, zoals de scheurbestendigheid, de elasticiteit en de akoestische demping. De toplagen –bij voorkeur twee– kunnen transparant zijn of zelf een kleur dragen. Zij zorgen vooral voor de slijtvastheid en, door hun oppervlaktestructuur ook voor onder meer de slipvastheid.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: duurzaamheid , Gietvloeren , Steppa , thema

Interieurbouw online partners