01:41
06-06-2015

Gietvloeren in opmars

Waar gietvloeren aanvankelijk vooral voor industriële gebruikers een praktische oplossing vormden zijn ze nu ook helemaal ingeburgerd in commerciële omgevingen en bij particulieren. Die evolutie omvat meerdere facetten, net zoals de term ‘gietvloer’ een brede waaier bedekt.

De doorbraak heeft te maken met de verbeterde eigenschappen van de vloeren –voor zowel de plaatsers als de gebruikers– en de kostprijs, maar toch ook vooral met de modetrend. Het publiek dat houdt van strakke, warme en makkelijk te reinigen vloeren neemt toe. De producenten spelen op die vraag in door het verruimen hun kleurengamma. Ook de relatieve toename van renovatie ten opzichte van nieuwbouw speelt mee. Door de geringe dikte kan een gietvloer in veel gevallen gemakkelijk worden aangelegd zonder de oude vloer (helemaal) uit te breken. Bovendien is hij prima te combineren met vloerverwarming. “De woningbouw verschuift stilaan van vrijstaande huizen naar appartementen,” merkt Geert Philips op, project manager vloeren bij Remmers (Grobbendonk). “Daarmee wint ook geluiddemping aan belang. Gietvloeren scoren op dat vlak veel beter dan traditionele vloermaterialen.”

Eigenschappen
“In de jaren negentig waren het vooral epoxyvloeren die binnen gebouwen de klok sloegen,” kijkt Dirk Van Tricht terug. Als zaakvoerder van vloerspecialist Steppa (Kapellen) heeft hij heel de evolutie meegemaakt. “Epoxy was een alombekend, zeer degelijk en gemakkelijk te leggen materiaal.” Daarnaast bestonden ook al vloeren in acrylaat, polyesters, polyurethaan (PU) en diverse hybride oplossingen. “Binnen worden er bijna uitsluitend epoxy- en PU-gietvloeren geplaatst. Naargelang het gebruik van een vloer en het materiaal dat eronder ligt zijn andere eigenschappen van belang. Een elastische gietvloer kan meestal vrij vlot onderliggende voegen overbruggen, maar is vaak onvoldoende bestand tegen plotse scheurvorming van de ondervloer. Een meer plastische vloer met bijvoorbeeld een zeer hoge doorscheursterkte en toch voldoende elasticiteit doet dit wel. Daarom is het dikwijls een betere keuze. Een degelijke gietvloer kan bij renovaties zelfs over een bestaande tegelvloer heen aangelegd worden. Een vloer met een hoge doorscheursterkte voorkomt beter het doorscheuren van de vloerafwerking bij het ontstaan van nieuwe scheuren. In de meeste lastenboeken zijn dit soort zaken nauwelijks of niet gespecificeerd. Dat geeft de aannemer de vrijheid om puur op de prijs te spelen.”

Toezicht
Naast de eigenschappen die ook opgenomen zijn in de technische documentatie, zijn er ook praktische gevoeligheden. “Een bona fide aanleg en toezicht op de werken zijn ook van belang. Vaak worden kunstharsen ‘verdund’ met allerhande in de kunststofmassa gemengde vulstoffen, zoals zand. Dit maakt het vloermateriaal goedkoper, maar verandert ook de eigenschappen van de vloer, vaak in ongunstige zin.”

Omdat de flexibiliteit van PU kan worden gemanipuleerd geniet dit gietvloermateriaal de voorkeur in de woning- en utiliteitsbouw, op bestaande oude tegelvloeren of houten (onder)vloeren. Epoxyvloeren worden meer in industriële omgevingen aangelegd. Veel gietvloeren dragen de reputatie dat ze gemakkelijk verkleuren door de inwerking van UV-licht. “Dat is een probleem uit het verleden,” merkt Van Tricht op. “Zowel de meeste epoxyharsen als de aromatische polyurethanen verkleuren. Daarom worden zowel een degelijke PU-vloer als een degelijke epoxyvloer aangelegd met minimaal één toplaag in alifatisch PU, een UV-bestendig materiaal.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Interieurbouw online partners