Mabo-Lifting
02:00
04-12-2018

Efficiënte productie met state of the art Combilift zijlader

Goedkoper transport en minder verlies. Het klinkt aanlokkelijk voor elke ondernemer. Meubelfabrikant Bauwens maakte het waar, door met grotere spaanderplaten te werken. Dat daar de nodige logistieke uitdagingen bij komen kijken? Uiteraard. En daarvoor sloeg Bauwens de handen in elkaar met Mabo-Lifting. De indrukwekkende zijlader in de platenopdeelafdeling is het resultaat van dat partnerschap.

Platen van 2, 5 op 5, 6 meter, in stapels met een gewicht van zowat 7 ton. Dat is duidelijk geen werk voor een gewone vorkheftruck. Daarom ging Bauwens te rade bij verschillende leveranciers van heftrucks. “Zowel technisch als prijselijk kwam Mabo-Lifting als sterkste uit die zegt COO Nicojan Bauwens. “Dat we een Belgische contactpersoon hadden, was mooi meegenomen.”

Analyse van de wensen en noden
Omdat elke productieomgeving anders is, werkt Mabo-Lifting telkens op maat van de klant. In het geval van Bauwens ging dan ook een grondige analyse van de situatie vooraf aan de verkoop. Welke pakken moeten getild en vervoerd worden? Hoe hoog worden ze gestapeld? Moet de machine zowel binnen als buiten rijden? 

Welke ondergrond is er?
Vervolgens bouwde Mabo-Lifting de zijlader – een imposante 8-tonner – op maat van Bauwens. Daarbij hielden ze rekening met onder meer de reach en stemden ze de positie van de vorken af op de zaagmachine, waar de spaanderplaten afgezet worden. De Combilift zijlader werd ter plaatse gemonteerd en uitvoerig getest in de echte productieomgeving. “Zo komen we onze belofte na: plaatsbesparende en efficiëntieverhogende oplossingen voor elke sector bieden”, zegt sales manager Steven Aelbrecht.

Mabo-Lifting is importeur en verdeler voor België en de Benelux van de Combilift zijladers. Combilift investeerde dit jaar in een nieuwe productiesite van 46.500 vierkante meter in Ierland om de sterk toenemende vraag naar plaatsbesparende oplossingen op te vangen. Hiermee wil Combilift de productie de komende vijf jaar verder verhogen tot 10.000 machines per jaar en wil het, naast de huidige 550 werknemers, 200 extra jobs creëren de komende jaren.

Mabo-Lifting
De bedrijfssite van meubelfabrikant Bauwens.

Dienst voor en na verkoop
Een grote, moderne zijlader is een fikse investering voor elk bedrijf. Ook voor een 80-jarig meubelbedrijf dat na drie generaties 120 personen tewerkstelt. Bauwens produceert slaapkamers en eetkamers in spaanderplaten, bekleefd met bedrukt papier. Het bedrijf verdeelt ook salons en stoelen. Nicojan Bauwens: “De aankoop van deze zijlader was een keuze voor de toekomst. Het verhoogt onze efficiëntie op lange termijn en verkleint het risico op schade in onze fabriek. Natuurlijk hebben we er wel goed over nagedacht. We konden dit model in de praktijk aan het werk zien bij een sectorgenoot en hebben met de gebruikers gesproken.”

Op een doorsnee werkdag is de zijlader voortdurend in beweging. Het toestel is druk bezet en het is het enige dergelijke toestel bij Bauwens. Dat het betrouwbaar is en perfect werkt is dus cruciaal. Ook na de verkoop blijft Mabo-Lifting het vast aanspreekpunt. De chauffeurs van Bauwens kregen on-site een opleiding en de techniekers van Mabo gaan ter plaatse voor het periodiek onderhoud. “Tot op heden hebben we nog geen technische problemen gehad. Moesten die zich toch voordoen, kunnen we bij de hersteldienst terecht. Onze keuze om voor Mabo te kiezen, is de goede gebleken”, zegt Nicojan Bauwens overtuigd.

Veiligheid en werkcomfort
De Combilift zijlader is niet enkel een krachtpatser, hij draagt ook bij tot een veilig en aangenaam werkklimaat. Het toestel werkt elektrisch. Er is dus geen rook of lawaai in de productiehal. Ook alle veiligheidstoepassingen werden toegevoegd, zoals de BlueSpot die het traject van de zijlader aangeeft en aanwezigen zo waarschuwt voor potentieel gevaar. “Alles werd probleemloos geïmplementeerd”, besluit de tevreden COO.   

Tekst: Stephanie Demasure   Beeld: Mabo-Lifting / Bauwens
Uitgelichte afbeelding: 
Met de Combilift zijlader worden de spaanderplaten vlot door de productie geloodsd.

Interieurbouw online partners

RogiersTopeditie