intrainterieur_webwerkt_pulsarfotografie_hires9-kopieren

De glazen kubussen delen de ruimte op, zorgen voor openheid en trekken licht doorheen de ruimtes.

02:23
24-09-2020

Een kantoor voor de toekomst

Een mooi en doordacht kantoorinterieur doet wonderen voor de werktevredenheid, productiviteit en creativiteit van medewerkers. Dat heeft Het Kantoor van Morgen, een interieurarchitectuurbureau uit Melle, goed begrepen. Zo ontwierpen ze prachtige kantoorruimtes voor vzw WEB in Turnhout, die zowel hedendaags als functioneel en dynamisch zijn. Daarbij werkten ze nauw samen met ResourceLab, de inhouse schrijnwerkerij van WEB zelf.

intrainterieur_webwerkt_pulsarfotografie_hires11-kopieren

De wanden met roesteffect zijn houten platen waarop een oxiderende verf werd aangebracht.

 

Het Kantoor van Morgen

De naam zegt het zelf. Het Kantoor van Morgen focust op kantoorinrichting die de tand des tijds kan doorstaan. Interieurarchitect Frank Martens: “Met ons zeskoppig team specialiseren wij ons inderdaad in kantoorinrichting. In eerste instantie analyseren wij de organisatie en werking van het bedrijf. Hoe werken ze nu en hoe willen ze dat in de toekomst werken? Op basis van die analyse, en vanuit de principes van ‘Het Nieuwe Werken’, tekenen wij het interieur uit.”

Het Kantoor van Morgen werkt daarbij volledig op maat van de klant. “Zo heeft een salesteam andere noden dan een IT-team”, legt Frank Martens uit. “Voor salesmedewerkers voorzien we enkele ruimtes om te kunnen telefoneren, terwijl we het IT-team een plaats geven in een rustig deel van het kantoor, om de concentratie te bevorderen. Wij proberen de ruimtes zo vorm te geven dat ze visueel aantrekkelijk zijn en de werking van de onderneming ondersteunen.”

Dynamische en functionele kantoorruimtes voor WEB

Opdrachtgever WEB, een verzameling van werkervaringsbedrijven, ontwikkelt initiatieven om mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt aan een duurzame job te helpen, zoals kringwinkels, een sociaal restaurant, een opleidingscentrum en zo meer. Hun kantoren bestonden al, maar ze waren aan een update toe. Frank Martens: “Ze hadden klassieke kantoren met aparte burelen. Ze wilden dit opentrekken, maar tegelijk de akoestiek behouden. Ook moesten medewerkers zich nog goed kunnen concentreren. We zorgden dus voor een open kantoorruimte, maar met aparte vergaderruimtes, focusruimtes en ruimtes voor een klein overleg. We waren gebonden aan de ritmiek van de bestaande ramen. Dat was een uitdaging, maar het gaf ons ook de mogelijkheid om een erg dynamisch en uniek plan te maken met enkele ‘schuine’ ruimtes.” Ook in de verdere aankleding komt dat unieke terug. Voor de vloerbekleding werd voor linoleum gekozen, met een interessant lijnenspel door het gebruik van twee grijstinten. Ook de wanden met roesteffect trekken meteen de aandacht. Het betreft houten platen waarop een oxiderende verf werd aangebracht. De glazen kubussen delen de ruimte op, zorgen voor openheid en trekken licht doorheen de ruimtes. Het zwarte tegelplafond, tot slot, creëert dan weer een intieme, gezellige sfeer.

intrainterieur_webwerkt_pulsarfotografie_hires2-kopieren

Sommige elementen werden herbruikt, zoals de houten latjes in de inkom met armaturen van Jules Wabbes.

 

Een geslaagde samenwerking met ResourceLab

Het project betekende voor Het Kantoor van Morgen een unieke samenwerking met ResourceLab, de inhouse schrijnwerkerij van WEB, waar mensen tot schrijnwerker worden opgeleid. Een deel van de uitvoering namen zij voor hun rekening, voornamelijk met herbruikbare materialen. Frank Martens: “Het gaat dan bijvoorbeeld om de multiplexplaten die we in een patchwork-formatie hebben uitgesneden. ResourceLab werkte ook de vergadertafel af, waarbij recuperatiehout verwerkt werd in een zogenaamde ‘layer cake’. Ook de personeelslockers werden vervaardigd uit dat recuperatiehout. Daarnaast hebben we beroep gedaan op vanhout.pro, voor de gyprocwanden, de tegelplafonds, het basismaatwerk, enzovoort. Voor alles wat elektriciteit betrof, konden we rekenen op MVB uit Vorselaar.”

Meer inrichting op minder vierkante meter

Het project bleek een schot in de roos. Frank Martens: “Voor ons was het een heel bijzondere samenwerking. We werden in eerste instantie geconsulteerd om onze visie te geven op de mogelijkheden en de kosten. In principe hadden ze meer ruimte ter beschikking, maar we hebben samen met hen berekend dat ze eigenlijk minder oppervlakte nodig hadden. Met hun budget konden ze op die manier minder oppervlakte beter en kwalitatiever inrichten. Het was ook leuk dat elementen werden behouden en herbruikt. Zoals de houten latjes in de inkom met armaturen van Jules Wabbes. Ook de samenwerking met ResourceLab was heel waardevol, omdat we hebben kunnen bijdragen aan het leertraject van de mensen in opleiding.”

De samenwerking krijgt nog een staartje. Het Kantoor van Morgen werd immers ook al aangesproken voor de inrichting van een concept store van WEB. The story continues.    

Tekst: Charlotte Fouquet   Beeld: Het Kantoor van Morgen - Pulsar Fotografie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Interieurbouw online partners

foto-2-typhoon-kopierenCAS