01:01
10-06-2015

Digitaal bedrukte kurk afgewerkt als plankenvloer of natuursteen

Vloerkurk staat traditioneel bekend als materiaal dat naar believen werd versneden, afgeschuind en geverfd. Deze werkwijze resulteerde uiteindelijk in een materiaal met 1001 combinaties. Dankzij de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen heeft dit natuurproduct geleidelijk aan een gloednieuwe uitstraling verkregen.

Ingeburgerd materiaal
De dag dat kurk als vloerbekleding nog verrassend nieuw was, ligt ondertussen enkele decennia achter ons. Het is een veel toegepast afwerkingsmateriaal in elk type huiskamer waarvan de technologie niet stil staat. Continue ontwikkelingen  dragen bij aan de eigentijdse uitstraling die kurkfabrikanten zoals Kurkfabriek Van Avermaet steeds voor de dag weten te leggen. Zo kan kurk, net zoals vele andere materialen, ook digitaal worden bedrukt.

Digitale bedrukking
Het wordt dus mogelijk om verschillende motieven van hout en natuursteen op de kurklaag aan te brengen. Dit voordat de vloerdelen afgewerkt worden met meerdere lagen slijtvaste vernis. Deze techniek laat bovendien toe op eenvoudige wijze een zeer comfortabel aanvoelende en akoestische erg dempende bevloering te maken. In die mate zelfs dat spontane verwarring met een stijlvol houten parket, een authentieke plankenvloer of zelfs een echte natuurstenen vloer niet ondenkbaar is.

Op alle bevestigingen
Uiteraard kunnen deze legklare kurkvloeren zwevend met klikverbinding geplaatst worden, wat ze interessant maakt voor iedere gebruiker. De digitale druktechniek kan echter ook worden toegepast op te verlijmen kurktegels waardoor de installatie ervan in badkamer of sauna binnen bereik blijft. De minieme opbouwdikte van verlijmde kurk heeft bovendien voordelen in de renovatiemarkt waar de opbouwdikte dikwijls erg gelimiteerd is. Te verlijmen kurk behoeft overigens geen uitzettingsvoeg, waardoor het product op de hele verdieping zonder onderbreking kan worden gelegd en aansluitend mag worden ingewerkt aan traptreden, balustrades en dorpels.

Profilering
De laatste generatie digitaal bedrukte kurkvloeren kan zelfs voorzien worden van een profilering die erg doet denken aan een geborstelde houten plank. Het verhaal wordt compleet doordat bij elke vloer een bijpassende plint geleverd kan worden.

Interieurbouw online partners