01:45
16-03-2016

De digitale industriële revolutie start nu

Dat België wel nog een producerend land kan zijn met high-tech oplossingen bewijst Van Hoecke uit Sint-Niklaas. Het bedrijf  investeerde fors in technologische innovaties en wordt daarom uitgeroepen tot een ‘ Factory of the future ’.

Van Hoecke is als verdeler van lades en scharnieren van het Oostenrijkse Blum en als producent van houten lades en lade-indelingen geen nieuweling in de sector. Al sinds 1967 timmert het bedrijf uit het Waasland aan de weg als marktleider in keukenbeslag. Om mee te gaan met de tijd en zijn vooraanstaande positie in de branche te behouden, voerde Van Hoecke de afgelopen jaren heel wat innovaties door. De productie werd voorbereid op maatwerk en customisatie, voor grote afzet maar ook voor kleine orders vanaf één stuk. Samen met snelle assemblage en levering (binnen 72 uur), een online configurator en digitale service tools is het bedrijf klaar voor de flexibiliteit die de nieuwe markt verwacht.

Klaar voor de toekomst
Het zijn dit soort transformaties waar federaties als Agoria en Fedustria naar op zoek zijn voor een Factory of the Future award. De maakindustrie in België is weer groeiende en een specialisatie in hightech productie biedt de industrie een kans om op voorsprong te komen ten opzichte van landen waar tegen lagere (loon)kosten geproduceerd kan worden. Organisaties als wood.be en Sirris begeleiden bedrijven in de overgang naar een toekomstbestendig productieproces en stimuleren innoverende ondernemingen met de award ‘Factory of the Future’. Van Hoecke is een schoolvoorbeeld van een maakbedrijf dat door te specialiseren en innoveren op het hoogtechnologisch vlak, de markt ver voor blijft. Voor de branche-organisaties een duidelijke en enige winnaar in de branche Hout-Meubel.

Van-Hoecke-gebouw

Bottom-up cultuur
CEO Peter van Hoecke wijt deze erkenning ook voor een groot deel aan de beleidsstructuur van het bedrijf en de inzet van de medewerkers: “Ontwikkeling en ontplooiing van het talent dat we in huis hebben, heeft bij Van Hoecke altijd een belangrijke rol gespeeld. Elke individuele werknemer is mee verantwoordelijk voor het succes van onze onderneming. We kijken naar de vaardigheden en het ontwikkelpotentieel van onze mensen en proberen ontwikkeling van beneden naar boven te laten stromen in plaats van bovenaf dingen op te leggen. Ik geloof dat deze cultuur de grootschalige transformatie tot een succes heeft gemaakt en onze toekomstbestendigheid waarborgt. Ook in de generaties die gaan volgen.”

Wat zijn ‘ Factories of the Future ’?
‘ Factories of the Future ’ zijn toekomstgerichte productiebedrijven die op een coherente wijze de uitdagingen van de vierde industriële revolutie aangaan. Ze leveren producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Dit laat hen toe ook in de toekomst een rol van betekenis te spelen in een dynamisch en wereldwijd productienetwerk.

Met een open geest voor nieuwe businessmodellen zetten ‘ Factories of the Future ’ vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze springen doordacht om met energie en materialen en maken maximaal gebruik van de mogelijkheden van moderne productietechnologieën. Naast technologische innovatie staat ook sociale innovatie hoog op de agenda. In een mensgerichte aanpak gaat speciale aandacht uit naar de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

Bron: Agoria en Sirris – actieplan Made Different

Tekst: Isabel Boons en Stijn Van Avermaet    Beeld: Van Hoecke

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Interieurbouw online partners