Boor- en beitelhamer
01:45
05-05-2017

Boor- en beitelhamer combineert slagkracht met veiligheid

Drie instelmogelijkheden, een indrukwekkende slagkracht en een comfortabele, veilige bediening: het zijn stuk voor stuk eigenschappen van de Hitachi DH18DBL, een nieuwe boor- en beitelhamer. Het toestel beschikt over een slagkracht van 2,6 joule om gaten met een diameter tot 26 mm te boren in beton. Hij is uitgerust met drie instelmogelijkheden die toelaten om ofwel te hamerboren, te boren of alleen te beitelen. In de neutrale positie kan de beitel in meerdere beitelhoeken ingesteld worden, wat de gebruiker een ruimer bereik geeft.

Gepatenteerde veiligheidsfunctie
De koolborstelloze motor is 30% efficiënter dan bij de conventionele modellen met koolborstels. “Er gaat geen energie verloren door de wrijving van de koolborstels, wat de werktijd van de accu’s verlengt”, zegt Marketing Supervisor Marc Robberechts. “Hij heeft ook het gepatenteerde RFC (Reactive Force Control) of reactiekrachtcontrolesysteem. Deze elektrische veiligheidsfunctie reduceert de kans op letsel voor de gebruiker en beschermt de accu en de motor. RFC voelt als de behuizing te snel begint te draaien en stopt de motor om de terugslag te verminderen. Dit maakt de machine heel veilig in gebruik, net als het slipkoppelingmechanisme die de motor ontkoppelt wanneer er een plotselinge en buitensporige weerstand wordt gedetecteerd. De met rubber beklede handgreep, dicht bij het zwaartepunt van de machine, ligt in één lijn met de boor en de ooglijn, waardoor er minder kracht nodig is en de machine comfortabel te bedienen is.”

Boor- en beitelhamer

De elektronische schakelaar is efficiënter in het overdragen van energie en vereist maar de helft van de trekkracht benodigd bij conventionele schakelaars. Hij is uitgerust met het ingebouwde Ultra Bright LED voor een goed verlichte werkplek. “De snellader met koelsysteem zorgt voor een snelle oplaadtijd. Er is een constante communicatie met de accu om het laadproces te volgen. De accu wordt tijdens de laadcyclus gekoeld om schade te voorkomen en de levensduur te verlengen.”

Stofafzuigunit
De hoge capaciteit 5.0 Ah Li-ion accu’s met circuitbescherming tegen overbelasting, oververhitting en ontlading zorgen voor een lange levensduur. De machine is bovendien uitgerust met een afneembare stofafzuigunit met ingebouwde motor, die in werking treedt wanneer de schakelaar van de machine ingedrukt wordt. De stofafzuiging blijft draaien gedurende drie seconden nadat de schakelaar wordt losgelaten en zorgt voor een maximale stofafzuiging uit het boorgat na het boren. De afzuigadapter is eenvoudig verstelbaar in functie van de diepte van het te boren gat (tot maximaal 100 mm). De HEPA-filter filtert 99,97% van alle stofdeeltjes groter dan 0,3 µm. Een rubberen dop met borstel zorgt ervoor dat het stof niet kan ontsnappen en volledig wordt weggezogen. Het opgevangen stof is makkelijk te verwijderen door de stofbox met een capaciteit van 300 ml.

Standaard komt hij met 2 x 5.0 Ah Li-ion accu’s, lader en een stapelbare HSC IV-opbergkoffer voor de machine en HSC II-opbergkoffer voor de stofafzuigingsunit. “De machine is ook leverbaar als exclusieve versie zonder accu’s, lader en stofafzuigunit of als exclusieve versie met stofafzuigunit zonder accu’s en lader. Voor wie aan deze machine met een slagkracht van 2,6 joule nog niet genoeg heeft, is er ook een 36 V versie beschikbaar met een slagkracht van 3,3 joule: de Hitachi DH36DBL”, besluit Marc Robberechts.

Boor- en beitelhamer
De Hitachi DH18DBL beschikt over een efficiënte koolborstelloze motor.

Tekst: Bart Vancauwenberghe    Beeld: Hitachi

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Interieurbouw online partners

Meubelbeslag InterieurbeslagBrandveiligheid Stofafzuiging