Marc Vens
01:22
08-09-2016

De Pen | Marc Vens, directie Vens & Thiers

Interieurbouw in de 21ste eeuw

Na bijna 30 jaar actief te zijn in de sector van de houtbewerkingsmachines, heb ik al heel wat zien veranderen. In de jaren 80 werd het landschap nog gedomineerd door echte meubelfabrieken in alle maten, soorten en gewichten. Die traditionele meubelfabrieken, die een welomschreven aantal “modellen” fabriceren en via de meubelhandel aan de man proberen te brengen, kunnen we ondertussen al bijna op één hand tellen. De conclusie ligt dus voor de hand: de meubelen die we in de meubelhandel aantreffen, komen voor het grootste deel uit het buitenland. Wie naar de winkel met het blauw-gele gaat, is zich daar overigens heel bewust van. 

En toch, de meubelsector in België is springlevend. Het zijn echter geen meubelfabrieken meer die het mooie weer maken, maar wel interieurbouwers. Ze hebben geen vast omschreven gamma, maar ontwerpen en vervaardigen meubelen volledig op vraag van de klant. Die wilt immers graag iets unieks, waar hij z’n eigen smaak in tot uitdrukking kan brengen. Ook praktische overwegingen spelen hierin ongetwijfeld een rol. Een maatmeubel laat immers toe de ruimte optimaal te benutten. Onze interieurbouwers zijn dan ook kampioenen in flexibiliteit.

Die flexibiliteit uit zich in alle mogelijk facetten van het meubel: maten, vormen en kleuren, maar ook het soort materiaal. Want vooral op dat laatste gebeid zijn de ontwikkelingen indrukwekkend. Op gebied van plaatmaterialen zijn de afwerkingsmogelijkheden steeds talrijker. Niet enkel is het aantal bekledingen fors uitgebreid, zo heb je naast fineer, laminaat, matlak en hoogglanslak nu ook poederlak en hoogglanslaminaat, ook inzake kantafwerking wordt steeds meer aandacht geschonken aan processen met een betere hechting (PU-verlijming), waar mogelijk gecombineerd met een onzichtbare voeg (laser, AirTec).

Om die veelzijdigheid de baas te kunnen, dient de interieurbouwer zich voldoende te wapenen. Dat begint al bij de werkvoorbereiding. De tekentafel is al sinds jaar en dag verdrongen door de tekencomputer met krachtige tekensoftware. Het is echter bijna onontkoombaar om dit ontwerpen meteen te koppelen met de programmatie van de machine. CAD/CAM is dan ook aan een stevige opmars bezig in de sector.

Ook het productieapparaat dient aan de veelheid van materialen en de individualiteit aangepast te zijn. Lange omsteltijden zijn dodelijk en automatisch instelbare en CNC-gestuurde machines zijn dan ook een absolute noodzaak.

Kortom, de tijd van de schrijnwerker met het potlood achter het oor ligt dan ook al een tijdje achter ons. Toch blijft het een ambacht die de nodige vaardigheden vereist, maar met de complexiteit die onze moderne maatschappij op alle vlakken kenmerkt.

Interieurbouw online partners

Linum Concept