De Pen | Michiel Lecluyse Sales Director Decospan www.decospan.com

Het gebruik van natuurlijke elementen in het interieur is weer helemaal in. Als verwerker van fineerhout zien wij die tendens natuurlijk met enthousiasme tegemoet. Het gaat zelfs nog een stap verder. In plaats van afzonderlijke elementen in hout, kiest men nu meer en meer voor totaaloplossingen.  

Zowel architecten als eindklanten zijn terug gewonnen voor hout. Dat heeft vooral te maken met het eigen, unieke karakter van elk houtelement. Net zoals geen enkele natuursteenplaat hetzelfde is, heeft ook hout altijd een andere tekening en structuur. Dat trekt mensen aan. Het is niet uitzonderlijk dat architecten en houtverwerkers bij ons langskomen om ‘hun’ fineer te kiezen. Zo zijn ze zeker dat het helemaal perfect is voor hun project. Ook de warmte van het hout is een pluspunt en iets waar mensen terug naar op zoek gaan, al dan niet in combinatie met moderne, strakke elementen. 

De vraag naar fineer of hout beperkt zich ook niet meer tot een kast of een tafel. We krijgen meer en meer de vraag: “Welke totaaloplossing kunnen jullie bieden voor vloeren, tafels, kasten, deuren … in één en hetzelfde project?” Voor ons is het een erg leuke uitdaging om voor het totaalplaatje producten te kunnen aanbieden die mooi bij elkaar passen.

Fineer heeft het voordeel, naast de verwerkbaarheid, dat je meer vierkante meters uit een boom haalt dan bij massief hout. Het beperkt zich vaak ook niet tot een dun laagje fineer van 0,6 mm. De dikkere toplagen van 1,5 tot 2 mm, die we bewerken tot ze een ruwere, natuurlijke uitstraling krijgen, zijn erg populair. Het loont zeker de moeite om onze producten die zo’n zaken mogelijk maken, te komen ontdekken op Prowood of in ons Veneerhouse te Menen.

Tegelijk met de tendens naar meer hout en warmte, merken we dat ook het ecologische aspect steeds belangrijker wordt in de houtsector. Ook wij zetten daar sterk op in. We hebben zonnepanelen op al onze productiesites, we streven naar een ecologisch wagenpark en maken zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energie. Duurzaamheid staat echt voorop als een van onze waarden, en dat vertalen we ook in de aankoop van grondstoffen: we zoeken zoveel mogelijk hout met een FSC®– of PEFC™-label. Daarnaast hanteren we het Pure Woodcharter. We vragen aan onze leveranciers om dit te ondertekenen en na te leven. Het is een duidelijk signaal dat natuurbehoud voor ons erg belangrijk is. De natuur is onze hofleverancier, daar willen we dan ook zorg voor dragen.    

Michiel Lecluyse
Michiel Lecluyse Sales Director Decospan www.decospan.com