Juist anticiperen op Industrie 4.0

Ook in de interieursector kiezen steeds meer productiebedrijven voor geïntegreerde automatisering. Die aanpak zorgt voor een hogere flexibiliteit en laat toe efficiënter te werken, maar vergt wel de juiste software. Met Alphacam heeft Proteus Systems op dit vlak een sterk ijzer in het vuur. De onafhankelijke softwareoplossing stuurt vrijwel alle CNC-machines van diverse fabrikanten aan en speelt ook gepast in op de nesting-technologie.

Industrie 4.0 is een term waarvan sommige bedrijven nog onvoldoende weten welke meerwaarde dit precies aan hun onderneming toevoegt. “De essentie van Industrie 4.0 is het samengaan van slimme software, machines en mensen, die gezamenlijk de fabrieken van de toekomst aansturen”, zegt Henk van Heuveln, sales manager bij Proteus Systems. “Daarin draait alles steeds meer om de productie van individueel maatwerk op basis van commissie. Gekoppelde automatisering en data-analyse spelen een belangrijke rol in de verdere verfijning van deze productieprocessen.”

Omscholing
De implementatie van Industrie 4.0 in een productieomgeving stelt een interieurbouwer voor heel wat uitdagingen: de precieze aanpak, het omscholen en/of opleidingen van bepaalde medewerkers en andere aspecten maken deel uit van een stappenplan dat zich niet in een handomdraai laat realiseren. “Het vergt een heel andere aanpak, waarbij de aansturing door een kwalitatief softwareprogramma van groot belang kan zijn voor een snellere werkvoorbereiding, efficiënter gebruik van CNC-machines en een groter gebruiksgemak.”

Proteus specialiseert zich als automatiseringsbedrijf in het stroomlijnen van alle bedrijfsprocessen. “Bij de aansturing van CNC-machines is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor Alphacam. Het programma is helemaal aangepast aan de almaar populairdere nesting-technologie, waarbij alle bewerkingen gebeuren op een CNC-machine en er vooraf geen zaagmachine meer aan te pas komt. Dit is een nieuwe stap in de richting van een volautomatisch productieproces, dat nog een extra dimensie krijgt als de CNC-machine geplaatst wordt in een volautomatisch magazijn, zodat zelfs voor de belading en ontlading van de machine geen operatoren meer nodig zijn.”

Industrie 4.0
De aansturing door een kwalitatief softwareprogramma kan van groot belang zijn voor een snellere werkvoorbereiding.

Onafhankelijk aansturingsprogramma
Interieurbouwers zullen in de toekomst dus minder operatoren, maar meer werkvoorbereiders nodig hebben. “We zullen het binnenkort steeds vaker zien dat een softwareprogramma zoals Alphacam rechtstreeks de benodigde informatie ontvangt vanuit de 3D CAD-tekening van een meubel en op basis daarvan de CNC-machines aanstuurt. Zeker voor ondernemingen die met machines van verschillende producenten werken, is één onafhankelijk programma interessant om alles aan elkaar te koppelen en te automatiseren.”

Robotisering
Intussen is ook robotisering in volle opmars. Robottechnologie wordt breder inzetbaar, is betaalbaarder en kan in de houtindustrie onder meer op vlak van belading en ontlading een meerwaarde betekenen. In dat opzicht is Alphacam een samenwerking opgestart met het bedrijf RoboDK, dat zich specialiseert in de aansturing van industriële robotarmen. 

Professionele ondersteuning
Proteus-klanten kunnen via het internetportaal nieuwe versies van Alphacam downloaden en online ondersteuning krijgen. “Vanaf dit najaar zullen we onze dienstverlening en positie binnen de Belgische markt intensiveren. Daardoor zullen we nog sneller op vragen van onze Belgische klanten kunnen anticiperen”, besluit Henk van Heuveln.

Tekst: Bart Vancauwenberghe  Beeld: Proteus