De verbinder van de toekomst

Er zijn diverse verbindsystemen in de markt verkrijgbaar. Passend. Minder goed passend. Vaak kosten ze veel tijd om op de juiste wijze te verwerken. En, zoals we allemaal weten, tijd is geld. 

Tom Smeets heeft door zijn werk als eigenaar van de Nederlandse tak van PaletteCAD veel kennis van de praktijk. PaletteCAD is de 3-D CAD/CAM software voor ontwerp, visualisatie, werktekeningen, stuklijsten en machineaansturing. Een 3-D software die ook toegankelijkheid is voor de interieurbouwer die geen CAD ervaring heeft. Door zijn contacten met machinefabrikanten was hij bekend met de trend dat steeds meer nestingmachines worden ingezet. Het ontbrak daarbij vaak aan de juiste verbinder. Een verbinder die 100% nauwkeurig en tijdsbesparend functioneert. Het bleek lastig om een methode te ontwikkelen om de verbinder technisch en economisch goed te produceren. Horizontale verbindingen zijn niet eenvoudig te produceren op een nesting machine. 

FixChip
Tom ontwikkelde een eigen verbinder: de FixChip. 

Dit alles zette Smeets aan het denken en ontwikkelde hij een eigen verbinder: de FixChip. Dankzij enthousiaste reacties vanuit de markt besloot hij het product ook daadwerkelijk in de markt te zetten.

Waarom deze FixChip? Smeets zegt met een bescheiden lach: “Neem nou de deuvel, de meest gebruikte verbinder voor meubels. De productie wordt op een CNC-machine uitgevoerd met drie verschillende bewerkingunits. Ten eerste het formatteren van het onderdeel met de hoofdspindel. Vervolgens het horizontaal boren met een booraggregaat plus het verticaal boren met een verticale boorspindel. Dat is niet de meest logische wijze om snel te verbinden.  Iedere afwijking van één deze spindels is terug te zien in het eindresultaat. Dat maakt het afstellen en ijken van de machine tot een dure aangelegenheid. Bij de FixChip is dat anders. Hier worden alle bewerkingen met de hoofdspindel uitgevoerd. Dat zorgt ervoor dat de FixChip altijd 100% past. Daarnaast heeft de deuvel een kleiner lijmoppervlak waardoor er meer per kast toegepast moeten worden.”

FixChip
Deze voordelen wilde ik de sector niet onthouden. 

Volgens Smeets kent zijn oplossing diverse voordelen. “Bedrijven besparen minimaal 20% op hun productietijd. Men heeft geen last van storingsgevoelige aggregaten. Uiteindelijk is een lagere investering in zowel de machine als de software nodig en levert het een hoger rendement op uit de bruto platen. Tevens zorgt de FixChip voor minder vervuiling van de machine en minder reststukken. Deze voordelen wilde ik de sector niet onthouden. Volgens mijn bescheiden mening is FixChip, de verbinder van de toekomst.”.    

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: PaletteCAD